Hoe wordt je onderneming een succes? Gouden tips!

Welke ondernemer wil nu geen bedrijf runnen dat succesvol is, prachtige producten en/of diensten levert en – natuurlijk ook belangrijk – voldoende winst behaalt?

De vraag stellen is hem beantwoorden: dat wil elke ondernemer! De praktijk leert dat, zeker in deze lastige economisch lastige tijden, niet iedere onderneming in slaagt om succesvol te ondernemen. Natuurlijk speelt overmacht hierbij een rol. Maar is gelukkig veel dat je zelf als ondernemer kunt doen om succesvol te zijn. Maar wat is de succesformule voor ondernemen met succes? Les snel verder en doe je voordeel met onze succesformule voor ondernemen.

Zorg voor een visie op de lange en op de korte termijn

Een belangrijke eigenschap van succesvolle ondernemers is dat ze goed voorbereid hun zaak opzetten. Een cruciaal onderdeel van de succesformule voor ondernemen is dat je een bedrijfsplan opstelt, met daarin de doelen die je op de korte termijn en ook op langere termijn wilt realiseren. Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf die een goedlopend bedrijf opgebouwd hebben, hebben stuk voor stuk een kristalheldere toekomstvisie en houden hun kortetermijndoelen en langetermijndoelen geregeld tegen het licht. Jouw visie op kortere en langere termijn kun je in je bedrijfsplan het beste opnemen volgens de SMART-doelen. Dit houdt in dat ze specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden dienen te zijn. Een goed concreet doel is bijvoorbeeld: ‘In mei 2023 moet mijn bedrijf minimaal 35 klanten hebben’. Een doel voor de kortere termijn kan zijn: ‘Elke maand verkoop ik minstens 200 producten’. Dit soort doelen stellen maakt dat je als ondernemer heel doelgericht wekt aan de opbouw en de uitbouw van je bedrijf en je de bedrijfsgroei voortdurend kunt meten en monitoren.

Kies voor een strakke discipline en structuur

Of je nu een eenmanszaak opbouwt als zzp’er of een bedrijf wilt opbouwen met meerdere mensen in dienst: een duidelijke organisatiestructuur en een strakke discipline zijn onmisbare eigenschappen om als ondernemer succes te boeken. Werk je als zelfstandige vanuit huis, zorg dan dat je een comfortabel thuiskantoor hebt en volgens vaste structuren werkt. Zorg ervoor dat je thuiskantoor dé plek is om geconcentreerd je werk te kunnen doen. Volgens vaste patronen. Een simpel voorbeeld: werk elke dag op een vast moment het e-mailverkeer weg, bijvoorbeeld tussen 8.00 en 9.00 in de ochtend.