Must know over het starten van je eigen onderneming

Dit artikel gaat over een eigen onderneming oprichten. Wat moet je onder meer weten, als je dat gaat doen? We leggen hier de nadruk op praktische punten.

Een rechts­vorm voor de onderneming die je gaat oprichten

De keuze van een rechtsvorm voor je bedrijf is bepalend voor je aansprakelijkheid en de belastingen. Als je persoonlijk verantwoordelijk bent voor de bedrijfsschulden, dan wordt bij een faillissement ook je privévermogen aangesproken. Ga ook na wat een rechtsvorm belastingtechnisch betekent. Welke aftrekken en subsidies zijn er van toepassing?

De keuze van een bedrijfsnaam

Het is te prefereren dat de bedrijfsnaam eenvoudig is te onthouden en een relatie heeft met wat je bedrijf aanbiedt. De bedrijfsnaam mag echter niet te veel lijken op de namen van concurrerende bedrijven en niet misleidend zijn.

Opstellen van een on­der­ne­mings­plan

Het opstellen van een ondernemingsplan dwingt je om goed na te denken over wat je gaat doen. Bovendien zal om zo’n plan worden gevraagd als je financiering nodig hebt.

In­schrij­ving bij de KvK

Elk bedrijf in Nederlands moet zijn opgenomen in het Handelsregister van de KvK. De KvK geeft je gegevens door aan de Belastingdienst.

Nagaan van beroepseisen

Het kan zijn dat de activiteit die je wilt gaan uitvoeren, bepaalde kwalificaties en/of vergunningen vereist.

Bestemmingsplan inzien

Als je veel geld hebt gestoken in promotie, inclusief van de vestigingslocatie, dan is het vervelend als je bedrijfspand plaats moet gaan maken voor nieuwbouw bijvoorbeeld.

Administratie regelen

De bedrijfsadministratie is veel werk en niet altijd populair. Welk deel daarvan wil je uitbesteden?

Openen van een zakelijke bankrekening

De privé en zakelijke financiën kunnen beter gescheiden worden gehouden. Dat is goed voor je eigen overzicht, maar ook voor de inzage door de Belastingdienst.

Verzekeringen afsluiten

Je zult moeten nagaan welke schades je zelf kan dragen en welke je wilt afdekken met verzekeringen.